Beslenme ve Diyet Bölümü Tanı Tedavi Hizmetleri
Beslenme ve Diyet Uzmanımız Büşra Şenol; hastalıklara uygun beslenme tedavisi, çocuk, erişkin, yaşlı ve gebe-emzikli beslenmesi alanlarında hizmet vermektedir.
Hastalıklarda Beslenme
Hasta bireylerin vücut analizi ve ölçümleri yapılıyor. Ölçümleri, fiziksel özellikleri, hastalıkları ve kan bulgularının incelenmesiyle “kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi” oluşturuluyor ve düzenli olarak takibi yapılıyor.
Diyabet Beslenmesi
Sağlıklı beslenme diyabet tedavisinin temelini oluşturur. Diyabet hastalığının komplikasyonlarının oluşmasını engellemek, tedavinin devam edebilmesi ve yaşam kalitesinin artması açısından diyabetli bireye özel beslenme tedavisi, eğitimi ve takibi, beslenme ve diyet uzmanımız tarafından oluşturulur
Gebe-Emzikli Beslenmesi
Gebelik süreci ve emzirme döneminde annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi hem bebek sağlığı açısından hem de anne sağlığı açısından önemlidir. Hamile kişilerin gebelik sürecinde fazla kilo almaması, anne ve bebeğin tüm besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması birçok riski ortadan kaldırır. Emzirme döneminde kaliteli ve yeterli süt oluşumunun desteklenmesi bebek sağlığı açısından önemlidir. Aynı zamanda annenin emzirme döneminde kilo kontrolünün sağlanması için sağlıklı bir beslenme programının planlanması önemlidir. Beslenme ve diyet uzmanımız bu dönemlerde anne ve anne adaylarının beslenmesini planlar, eğitimini yapar ve takip eder.
Kilo Verme-Kilo Yönetimi
Vücutta yüksek ölçüde yağ birikmesi olan şişmanlık ya da diğer adıyla obezite; günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Birçok kronik hastalık arasında obezite, tedavi olasılığı yüksek olan durumlardan biridir. Beslenme ve diyet uzmanımız bireylerin vücut kompozisyon ölçümleri, kan bulguları, hastalıkları ve beslenme alışkanlıkları doğrultusunda kişiye özel kilo verme programları düzenliyor.
Kilo Alma Programı
Kilo almak için rastgele seçilmiş kalorisi yüksek, besin değeri düşük bir beslenme planı değil, yeterli ve dengeli bir beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Bunun için beslenme ve diyet uzmanımız, kilosu düşük olan bireylerin sağlık problemlerinin olup olmama durumlarına, vücut kompozisyon ölçümlerine, kişisel ve fiziksel özelliklerine uygun beslenme tedavisini planlar ve takip eder.
Sporcu Beslenmesi
Spor esnasında performansın yüksek seviyede kullanılması için düzenli antrenman yanında sağlıklı, düzenli ve kaliteli gıdalardan oluşan bir beslenme planının yapılması ve uygulanması çok önemlidir. Beslenme uzmanımız sporcunun yaptığı spor dalını, vücut komposizyonu ölçüm sonuçlarını ve büyüme ve gelişme döneminde olup olmama durumlarını göz önünde bulundurarak beslenmesini planlar ve takibini yapar.
Kurum Beslenmesi
Beslenme ve diyet uzmanımız kurum çalışanlarının sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamaya yönelik menü planlama hizmetleri vermektedir.
KOLESTEROL
Kolesterol Nedir?
Kolesterol insanların kanında bulunan ve başta karaciğerde olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir yağ türüdür.
İnsan vücudundaki kolesterol taşıyan lipoproteinler LDL ve HDL olarak farklı görevlere sahip iki gruba ayrılır.
Kolesterol değerleri kanda yüksek seviyelerde bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye yol açabilir hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olabilir. Zaman içinde büyüyen bu birikintiler, damarlardan yeterli miktarda kan akmasını zorlaştırır ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.
Yüksek kolesterol kalıtsal nedenlerden kaynaklanabilir, ancak daha yaygın olarak çeşitli önlenebilir ve tedavi edilebilir sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinin sonucu ortaya çıkar. Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yüksek Kolesterol Nasıl Önlenir? Kolesterol Nasıl Düşürülür?
Kolesterol diyetinde tercih edilmesi gereken besinler arasında aşağıdakiler mevcuttur:
• Kepekli tahıllar, meyve, ve sebze ağırlıklı ve düşük miktarda tuz içeren bir diyetle beslenmek.
• Tüketilen hayvansal yağların miktarını sınırlamak ve yerine alınan iyi yağları makul miktarlarda kullanacak şekilde azaltmak. Örneğin tereyağı yerine sızma zeytinyağı kullanmak ve etin yağsız kısımlarını tercih etmek.
• Tavuk ve balık gibi et türlerini, özellikle bol miktarda omega-3 yağ asitleri içeren diğer yiyecekleri tercih etmek.
• Kızarmış yiyecekler yerine kavrulmuş, fırınlanmış, ızgara, veya buğulama yiyecekler tercih etmek.
• Gıda etiketlerindeki doymuş ve trans yağlara ve ilave şekerlere dikkat edip ve bunların tüketimini azaltarak günlük alınan kalorinin yüzde 10'undan fazlasının doymuş yağlardan veya eklenen şekerlerden gelmemesine dikkat etmek. Abur-cubur atıştırmalıklar yerine ceviz ve badem gibi omega-3 yağ asidi içeren kuruyemişlere yönelmek.
• Fazla kiloları vermek ve sağlıklı bir kiloyu korumak.
• Kesinlikle sigara veya tütün ürünleri kullanmamak.
• Haftanın en az dört günü günde 30 dakika egzersiz yapmak.
• Eğer varsa, alkol tüketimini çok ılımlı seviyelerde tutmak.
• Günlük hayatın getirdiği stresi yönetmek.
VÜCUT KÜTLE İNDEKSİ
Vücut Kütle İndeksi (VKİ) Nedir?
Vücut kütle indeksi (VKİ); bir kişinin vücudundaki tahmini yağ oranını gösteren bir hesaplama yöntemidir. Bu yöntemde kişinin boy kilo oranı esas alınır.
Vücut Kütle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut kütle indeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle (kg/m²) hesaplanır.
18, 5 kg/m² ‘nin altındaki sonuçlar: İdeal kilonun altında
18, 5 kg/m² ile 24, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar: İdeal kiloda
25 kg/m² ile 29, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar: İdeal kilonun üstünde
30 kg/m² ile 39, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar: İdeal kilonun çok üstünde (obez)
40 kg/m² üzerindeki sonuçlar: İdeal kilonun çok üstünde (morbid obez)
Vücut Kütle İndeksi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Vücut kütle indeksi hesaplamasında yağ oranı, vücut tipi, yağ ve kas dokusu gibi etmenler yer almaz. Bu nedenle, uzmanlar ideal kilo hesaplamada beden kütle indeksi ve bel çevresinin ölçümü dışında, metabolizma hızı ölçümü ve detaylı vücut analizleriyle de kişinin kilo sorunu hakkında daha ayrıntılı bilgi elde ederler. Kişinin ideal kilosunun altında ya da üstünde olması; diğer etmenlerle birlikte hekim tarafından değerlendirilmelidir. Mevcut sağlık sorunlarını gidermek ve olası sağlık sorunlarını önlemek için hekimle birlikte hareket edilmelidir.
Erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçerse artmış risk, 102 cm’yi geçerse yüksek risk olarak görülür. Bu oran kadınlarda ise 80 cm’yi geçerse artmış risk, 88 cm’yi geçerse yüksek risk olarak kabul edilir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar. Toplumda her 100 kişiden 1’inde görülen bu hastalığın görülme ihtimali, ailede çölyak hikayesi varsa 10 katına kadar artar.
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
• Karın şişliği
• Kansızlık
• İshal
• Kusma
• Kabızlık
• Açık renkli ya da kötü kokulu dışkı, tuvalet ihtiyacının artması
• Karın ağrısı ve kramp
• İştahsızlık ve gaz şikayetleri
• Kilo kaybı
• Yorgunluk ve halsizlik
• Kemik veya eklem ağrısı
• Demir eksikliği
• Baş ağrısı
• Duygu durum değişiklikleri, sinirlilik ve depresyon
Çölyak Hastalığının Tedavi Yöntemleri
Çölyak hastalarının yaşam boyu glutensiz diyet uygulanması gerekiyor. Tedavi sürecinde glutenin diyetten uzaklaştırılmasıyla bağırsak yapısında hızla düzelme sağlanıyor. İltihap düzeliyor, emilim normale dönüyor.
Çölyak hastalarının tedavisinde uygulanması gereken bazı kurallar bulunuyor. Bu nedenle bir diyetisyenle görüşmeleri ve konuyla ilgili bilgilenmeleri önem taşıyor.
Çölyak Hastalarının Beslenmesinde Dikkat Etmesi Gerekenler
Glutensiz diyette yulaf, arpa, çavdar ve buğday bulunmuyor. Pirinç ve mısırın sıklıkla tüketilmesi gerekiyor.
Gluten İçeren Besinler
Ekmek başta olmak üzere simit, pide, lavaş; makarna, bulgur, kuskus, tahıl gevreği, gözleme, salça, sos, pasta, kek, çörek, peksimet, galeta, kraker, bisküvi, pasta, irmik, kepek, malt ve malt ürünleri içeren yiyecek ve içeceklerde gluten bulunuyor.
Gluten İçermeyen Besinler
Mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, klasik peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi gluten içermeyen gıdalar arasında.